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Questions and answers 

 

Q:  Would a section 22 permit be applicable to an NHS Trust wishing to provide a park and ride service for staff and 
patients? Either with a small payment or free of charge to the users. 

A: Depends, the effect of other local bus routes would dictate whether this would be acceptable. 

 

Q: Can a driver with grandfather rights (C1) who is completing HGV licence training for the first time complete initial 
CPC training to gain their first DCPC card? 

A: A driver with grandfather rights can complete either 35 hours or DCPC training or modules 1-4 of the initial HGV 
driving test. 

 

Q: Do drivers driving out of scope of EU drivers’ hours rules, still need to show a WTD break on a tacho, after six hours 
of work? 

A: The tacho record would need to reflect the activities undertaken by the driver.  If not bound by the RTD then a break 
at six hours would not be a requirement, however a 20-minute break would be required under the main directive. 

 

Q: How is non-compliance managed and who are they responsible to for this and what happens if a permit holder 
breaches their responsibilities? Who can strip them of their permits? 

A: DVSA enforce the use of the permits and Traffic Commissioners or the Local Authority would revoke the permits. 

 

Q: When discussing alternative fuels, would HVO be classed as an alternative fuel? 

A: HVO is a liquid hydrocarbon which is classified, for excise purposes, as heavy oil and treated the same as diesel. 

 

Q: For Section 19 permits, can these be issued to a local authority company (i.e. who have a view to profit) undertaking 
a service for a local authority (i.e. SEN transport?) 

A: Unfortunately not, the requirements of a Section 19 permit state that they are not for profit. 

 

 

 


